raax

Blogs

Zo bouwt u aan een succesvol veranderproces

‘Pak de regie’. Als organisatieadviseur bij raax weet ik als geen ander dat achter deze drie schijnbaar simpele woorden een hele wereld ligt. De afgelopen jaren hoor je het steeds vaker, vooral als het over professionals in de zorg gaat: regie pakken, eigenaarschap nemen, zelfsturend zijn. Kretologieën waarachter een complexe wereld schuilgaat.

Door Esther Maas
20-12-2019

Boeken vol worden er geschreven over deze termen. Menig manager en bestuurder in de zorg heeft wel een exemplaar op zijn nachtkastje liggen. Vol goede moed gaan zij aan de slag om de beoogde verandering door te voeren in hun organisatie. Er wordt tijd en energie in gestoken en het is frustrerend als dit in de praktijk dan niet wil lukken zoals bedacht. Vaak is dat het moment waarop wij als raax gevraagd worden om een kop koffie te komen drinken.

Tijd en energie

Waardoor ontstaat de weerstand?

De frustratie is begrijpelijk. Vaak is er tijd en geld in gestoken om de professionals ‘in hun kracht te zetten’ en ‘eigenaarschap en regie te laten pakken’ Met alle goede bedoelingen ervaart de bestuurder weerstand in de organisatie, medewerkers begrijpen niet wat de bedoeling is en het duurt allemaal veel te lang. Om vervolgens te verzuchten dat het veranderproces toch niet lukt.

Waarom weerstand?

De vraag is of medewerkers inderdaad niet begrijpen wat de bedoeling is. Ontstaat de weerstand juist niet omdat zij ‘regie nemen en eigenaarschap tonen’? Is er misschien iets heel anders aan de hand waardoor het veranderproces niet wil lukken? Op welke manier kunnen we wél zorgen voor een succesvolle verandering?

Op naar verbinding

In de trajecten die ik de afgelopen jaren heb begeleid zie ik dat de afstand tussen visie en realisatie soms een onoverbrugbare kloof lijkt. De bestuurder aan de ene kant, de medewerkers aan de andere kant en een solide verbinding ontbreekt. Terwijl er aan beide zijden wel degelijk gebouwd wordt, komt de organisatie niet tot een gezamenlijke brug. De frustratie bij de bestuurder is ook de frustratie van de medewerkers. Iedereen wil hetzelfde, maar er wordt gewerkt met verschillende bouwtekeningen.

Eerste stap: een heldere visie

Mijn eerste stap bij het begeleiden van een verandertraject is checken of de visie helder is. In de ogen van een bestuurder kan het een mooi vergezicht zijn, toch is het belangrijk om te onderzoeken of de boodschap ook écht begrepen en gevoeld wordt.

Investeringen verdient u uiteindelijk terug

Vertrouwen en geduld

Het allermooiste is als de visie samen met de medewerkers tot stand komt. De visie wordt dan echt gedragen: de eerste stap naar zelfregie en eigenaarschap is genomen. Van bestuurders vraagt dit vertrouwen en geduld: investeringen aan het begin verdient u aan het einde terug. Samen bouwen aan dezelfde brug gaat immers veel sneller.

Samen bouwen is maatwerk

Is er eenmaal een gedragen visie? En verbeeldt u deze op een heldere, pakkende manier? Dán begint de gezamenlijke bouw. Bij raax geloven we hierbij in maatwerk: per organisatie kiezen we de meest passende methode. De kracht zit veelal in de mix. Planmatig en procesmatig, met de juiste interventie op het juiste moment. Dat betekent ook: steeds weer kijken naar de situatie en alert zijn op alle signalen en ontwikkelingen. Om daar vervolgens tijdig op in te spelen.

Laat uw medewerkers floreren

Ontwikkeling medewerkers

Het meest fantastische aan mijn werk vind ik om dit alles samen te doen met de mensen in de organisatie. Om hen te begeleiden bij het proces, maar vooral ook om hen te helpen het zelf te doen. Ik vind het mooi om te zorgen voor een klimaat en omgeving waar zij mogen proberen en oefenen en (onbekende) talenten kunnen laten zien. Kortom: niet alleen zorgen voor een ontwikkeltraject voor de organisatie, maar ook een ontwikkeling bij de medewerkers.

Compassie en daadkracht

Dat betekent ook: manoeuvreren tussen de behoefte van de bestuurder en de behoefte van de mensen in de organisatie. Graag ben ik daarin de bliksemafleider. Ik ondersteun om met compassie en daadkracht het gesprek te voeren, zodat er gezamenlijk gebouwd blijft worden. Samen de balans vinden tussen sturen en loslaten. Met het gezamenlijke doel voor ogen: een gedragen visie waarbij bestuurder en medewerkers samen kunnen blijven bouwen aan een nieuwe toekomst. Steeds weer opnieuw, want de toekomst verandert voortdurend. Maar als je eenmaal weet hoe je moet bouwen kun je elke uitdaging aan.

Ook de regie pakken?

Neem gerust eens contact met mij op om vrijblijvend van gedachten te wisselen. Ik praat u graag bij over de mogelijkheden tijdens een eerste kennismaking.

Bel nu

Laten we kennismaken

Vertel ons uw uitdaging, dan gaan we daarover graag met u in gesprek vanuit onze kennis en ervaring. Geheel vrijblijvend. Wedden dat we u minstens één eye-opener kunnen geven?

Laten we kennismaken!