raax

Blogs

Spreken in de Zuiderkerk over mijn ontdekkingsreis

Onlangs benaderde de Hogeschool van Amsterdam mij. Of ik het leuk vond om te spreken over mijn loopbaan in de Amsterdamse Zuiderkerk, voor 200 studenten Bedrijfskunde? Een oud-docent had mij aanbevolen. Ontzettend leuk natuurlijk! Als organisatieadviseur en veranderkundige bij raax doe ik niets liever dan anderen inspireren. Mijn boodschap: durf te ontwikkelen, durf te kiezen en durf anders te zijn.

Door Rosa van Baal
20-06-2019

Mijn loopbaan ervaar ik als een geweldige ontdekkingsreis. Die reis startte in 2011, toen ik begon aan mijn opleiding Bedrijfskunde. Ik maakte er al snel kennis met de zachte waarden in organisaties, de mensen. Hoe werken zij (samen)? Welke dynamieken spelen er en tot welk gedrag leidt dat?

Veranderkunde

Die ‘mensenkant’ triggerde mij enorm. En in een minor en excellentieprogramma leerde ik voor het eerst over veranderkunde. Welke patronen zijn er in organisaties? Zijn ze ingesleten, effectief? Waarom doen mensen hun werkzaamheden of projecten zoals ze het doen? Wat als we de patronen veranderen? Wat levert dat op? Tijdens mijn master Beleid, Communicatie en Organisatie ging ik hierop door. Met mijn focus op ‘Advies en Verandering’ en een specialisatie in ‘Organisatie van Zorgprocessen’.

Durf te kiezen

Tijdens mijn studies legde ik mij dus toe op de zachte kant van bedrijfskunde. Dit tot verbazing van veel medestudenten. Ik wilde bijvoorbeeld niet voor een bedrijf werken dat alleen voor de cijfers gaat. En ik koos ervoor om eerst een bestuursjaar te doen voordat ik zou starten met mijn master. Er werd toen vaak aan mij gevraagd: “Ga je een jaar van je werkende leven weggooien?” Toch durfde ik te kiezen en bleef ik altijd mijn gevoel volgen.

Meerwaarde bieden door anders te zijn

Dat heeft me gebracht waar ik nu sta. Ik mag doen waarin ik geloof, in een mooi bedrijf waar ik mij thuis voel en meerwaarde kan bieden aan zorgorganisaties. Zoals laatst, bij een grote zorgorganisatie die de transitie maakte naar Office 365 en de cloud. Een enorme verandering voor de 800 medewerkers. Dan kun je denken: we implementeren Office 365, iedereen gaat ermee werken en dat is het dan. Maar wordt de verandering dan wel gedragen? En wordt de oplossing dan correct gebruikt?

Onalledaagse aanpak

Ik wilde juist zoveel mogelijk collega’s betrekken bij de implementatie. Eigenaarschap is de sleutel tot succes. Het moest een verandering van de organisatie zelf worden. Daarom hebben we 60 ambassadeurs gevraagd. Collega’s die we vertrouwd maakten met de nieuwe manier van werken. Dat zorgde voor enorm veel positiviteit. De ambassadeurs zorgden er vervolgens voor dat ook de rest van de organisatie enthousiast werd: binnen no-time veroorzaakten zij een positief sneeuwbaleffect.

Ontwikkelen, kiezen, anders zijn

En dát is precies wat ik de 200 studenten Bedrijfskunde tijdens mijn presentatie in de Zuiderkerk heb meegegeven: durf jezelf te ontwikkelen, durf te kiezen én durf anders te zijn. Ja, dat is soms best eng, maar het brengt je uiteindelijk zo ontzettend veel. Zowel in je studentenleven als carrière. Kijk maar naar mijn loopbaan. Als je ervoor kiest om anders te zijn, kun je echt meerwaarde bieden, excelleren en jezelf (en vooral ook anderen!) tot bloei laten komen.

Benieuwd naar de ontwikkelingsmogelijkheden bij raax? Neem contact met ons op dan drinken we een kop koffie.

Bel nu

Laten we kennismaken

Vertel ons uw uitdaging, dan gaan we daarover graag met u in gesprek vanuit onze kennis en ervaring. Geheel vrijblijvend. Wedden dat we u minstens één eye-opener kunnen geven?

Laten we kennismaken!