raax

Blogs

En toén hoorde ik van raax… aan de slag als organisatieadviseur!

Sinds 15 april verrijk ik het team van raax als organisatieadviseur. Hier ga ik samen met mijn collega’s zorgorganisaties ondersteunen met hun (verander)project(en). Ik kijk er enorm naar uit om deze trajecten samen met de zorg én IT tot een succes te maken.

Door Henk Janssen
21-08-2019

Voor raax heb ik jarenlang gewerkt als interim consultant en programmamanager. Hierdoor heb ik veel verschillende organisaties in uiteenlopende branches van binnenuit gezien. Mooi en leerzaam, maar toén hoorde ik van raax. Een eyeopener!

Klein team, grootse bijdrage

Er werd mij verteld over het compacte team, de enthousiaste collega’s, persoonlijke aanpak, bijzondere spirit en resultaten die raax levert aan projecten in de zorg. Ik vind het waardevol om de zorg met goed projectmanagement te ondersteunen.

Via portfoliomanagement inzicht bieden in (kansrijke) veranderprojecten

Portfoliomanagement opzetten

Hoe mijn allereerste dag was? Overweldigend, en vooral ook heel erg leuk. Zo werd ik direct bijgepraat over mijn eerste project voor een grote, internationale hulpverleningsorganisatie. Samen met mijn collega Rosa gaan we hier het volledige portfoliomanagement opzetten.

In de organisatie lopen er momenteel namelijk veel projecten, maar het inzicht mist. Welke projecten staan open? Wat is de status daarvan en wat moet er nog gebeuren om het succesvol af te ronden? Maar ook: welke projecten zijn kansrijk en bieden meerwaarde, en welke initiatieven zijn minder van nut?

Nadat we dit alles in kaart hebben gebracht, gaan we de projecten rationaliseren. De uiteindelijke missie is dat er op termijn alléén nog projecten worden geïnitieerd die maximaal renderen voor de organisatie.

Uitdagend spanningsveld

Een mooie uitdaging? Zeker! Tegelijk is het ook best spannend. Ik ga straks om tafel met managers, specialisten en functionarissen van de organisatie. Zij zullen het in eerste instantie waarschijnlijk ervaren alsof er nóg een laag tussenkomt. Een nieuwe partij die bepaalt welke oplossingen wel en niet goed zijn voor de organisatie.

Natuurlijk bepalen wij dat niet. We adviseren wel. En dat doen we nadrukkelijk in samenspraak met het management en collega’s zelf. Dat is gelijk ook onze meerwaarde. We bouwen het van onderaf op en betrekken alle collega’s erbij. Wij leggen niets op, we bieden inzicht en advies. Het is uiteindelijk aan de organisatie om keuzes te maken.

Samen met raax de werkelijke verandering teweegbrengen

Invloed overheid en wetgeving op veranderprojecten

Verder hoop ik zorgorganisaties te ondersteunen met een succesvolle én korte implementatietijd van nieuwe veranderprojecten die kunnen volgen uit nieuwe wetgeving. Voor veel zorgorganisaties is het namelijk een uitdaging om soepel mee te bewegen met de politieke besluitvorming. Bijvoorbeeld over automatisering en security. Nadat de conceptplannen zijn gemaakt, volgt vaak een langdurig besluitvormingsproces. Maar ligt het definitieve plan met eisen eenmaal klaar en moet dit worden uitgevoerd? Dan wordt vaak verwacht dat zorgorganisaties dit op korte termijn ingeregeld hebben. Vaak blijkt die termijn dan (te) kort.

Dit is precies waar wij bij raax onze rol pakken. We kennen niet alleen de trends in de markt, wij kennen ook de actuele en aankomende wet- en regelgeving. Daarbij maken we gebruik van bewezen applicaties en oplossingen, wat resulteert in een (veel) kortere implementatieperiode.

raax raakt!

Maar de echte kneep zit hem in onze visie op veranderen. Wij zijn ervan overtuigd dat werkelijke, blijvende verandering alleen kan met het toepassen van een samenstelling van de volgende competenties: inhoudskennis (kennis van zorg, techniek en bedrijfskunde), strakke, professionele projectsturing en aandacht voor mens en gedrag (veranderkunde). Deze drie-eenheid brengt een werkelijke transitie op gang, houdt ‘m draaiende en laat een transitie uiteindelijk leiden tot tastbare resultaten. Hierin is raax anders en hiermee raakt raax de kern.

Ook behoefte aan sturing?

Bent u benieuwd wat raax voor een al dan niet omvangrijke transitie in uw zorgorganisatie kan betekenen? Wilt u advies, ondersteuning of sturing bij uw project? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een eerste kennismaking. Ik praat u graag bij over de mogelijkheden en kansen.

Bel nu

Laten we kennismaken

Vertel ons uw uitdaging, dan gaan we daarover graag met u in gesprek vanuit onze kennis en ervaring. Geheel vrijblijvend. Wedden dat we u minstens één eye-opener kunnen geven?

Laten we kennismaken!